Esmé Kamphuis beëindigt carrière

 Kamphuis beëindigt carrière als bobsleepilote.

Motivatie maar gebrek aan randvoorwaarden

Na een prachtige vierde plaats tijdens de Olympische Spelen van Sochi 2014 heeft Esmé Kamphuis besloten haar carrière als bobsleepilote te beëindigen. Na de beste prestatie ooit voor Nederland op de Olympische Spelen, was de motivatie om door te gaan in eerste instantie groot.

“ Eigenlijk direct na de vierde run, voelde ik dat het niet af was. Vandaar dat ik graag door wilde met bobsleeën om volgend jaar op het WK die felbegeerde medaille te halen, met een optie tot PyeongChang2018.”

In de weken en maanden na de Spelen probeerde Kamphuis een plan en programma voor het volgende seizoen neer te zetten. Kamphuis: “Voor mij was het echter duidelijk dat ik alleen door wilde als ik daadwerkelijk om de medailles mee kan doen. Vandaar dat ik rustig alles op een rijtje heb gezet. We hadden geen baancoach, geen fysieke coach, de beste remster (Judith Vis) stopte en op financieel gebied zou alles weer van vooraf aan ingevuld moeten worden.”

Daarnaast heeft het NOC*NSF recentelijk bekend gemaakt dat het BSBN terugvalt naar een categorie 4B Sport, wat onder andere betekent dat de bobsleeteams niet meer op financiële ondersteuning kunnen rekenen. Dat zou ook consequenties hebben voor het team van Kamphuis. Kamphuis: “Ik heb een goed gesprek gehad met het NOC*NSF waarin ze duidelijk hebben aangegeven in ons te geloven en te willen helpen met voorzieningen waar mogelijk, maar dat het in principe niet meer mogelijk zou zijn ons financieel te ondersteunen. Vier maanden na de Spelen moet ik concluderen dat ik niet de randvoorwaarden heb kunnen creëren die nodig zijn om mijn ambities te verwezenlijken. Dan kan ik het niet meer naar mezelf verantwoorden om door te gaan. Zeker niet nu ik  aan de opleiding gynaecologie in het VUmc kan beginnen, waarmee ik invulling kan geven aan mijn andere passie, namelijk gynaecoloog worden.“

 

Mixed feelings

Kamphuis geeft dat er sprake is van ‘mixed feelings’.  Kamphuis: “ Aan de ene kant neem ik afscheid van de topsport, iets wat ik super graag doe en jarenlang mijn leven is geweest. Aan de andere kant krijg ik een fantastische kans en zie ik er enorm naar uit om binnenkort aan een nieuwe uitdaging te beginnen, namelijk de opleiding tot gynaecoloog.” 

Succesvolste bobsleester allertijden

Kamphuis is met onder andere brons op het EK 2012, zilver in de Worldcupfinale in 2012, brons op het EK 2014 en de vierde plaats tijdens de OS in Sochi de meest succesvolle bobsleester uit de Nederlandse geschiedenis. Kamphuis: ”Het is natuurlijk fantastisch wat we hebben bereikt in Sochi als vrouwen uit een land zonder bergen en zonder eigen bobbaan. Maar ik maak me wel zorgen om de toekomst van het bobsleeën in Nederland nu het NOC*NSF het programma niet meer gaat financieren. Ik had natuurlijk gehoopt dat onze vierde plaats de sport juist een boost zou geven. Maar wat er ook gebeurt, ik kan gelukkig terugkijken op een prachtige carrière waar ik heel trots op ben.”