Laatste nieuws

 Kamphuis beëindigt carrière als bobsleepilote.

Motivatie maar gebrek aan randvoorwaarden

Na een prachtige vierde plaats tijdens de Olympische Spelen van Sochi 2014 heeft Esmé Kamphuis besloten haar carrière als bobsleepilote te beëindigen. Na de beste prestatie ooit voor Nederland op de Olympische Spelen, was de motivatie om door te gaan in eerste instantie groot.

“ Eigenlijk direct na de vierde run, voelde ik dat het niet af was. Vandaar dat ik graag door wilde met bobsleeën om volgend jaar op het WK die felbegeerde medaille te halen, met een optie tot PyeongChang2018.”

In de weken en maanden na de Spelen probeerde Kamphuis een plan en programma voor het volgende seizoen neer te zetten. Kamphuis: “Voor mij was het echter duidelijk dat ik alleen door wilde als ik daadwerkelijk om de medailles mee kan doen. Vandaar dat ik rustig alles op een rijtje heb gezet. We hadden geen baancoach, geen fysieke coach, de beste remster (Judith Vis) stopte en op financieel gebied zou alles weer van vooraf aan ingevuld moeten worden.”

Daarnaast heeft het NOC*NSF recentelijk bekend gemaakt dat het BSBN terugvalt naar een categorie 4B Sport, wat onder andere betekent dat de bobsleeteams niet meer op financiële ondersteuning kunnen rekenen. Dat zou ook consequenties hebben voor het team van Kamphuis. Kamphuis: “Ik heb een goed gesprek gehad met het NOC*NSF waarin ze duidelijk hebben aangegeven in ons te geloven en te willen helpen met voorzieningen waar mogelijk, maar dat het in principe niet meer mogelijk zou zijn ons financieel te ondersteunen. Vier maanden na de Spelen moet ik concluderen dat ik niet de randvoorwaarden heb kunnen creëren die nodig zijn om mijn ambities te verwezenlijken. Dan kan ik het niet meer naar mezelf verantwoorden om door te gaan. Zeker niet nu ik  aan de opleiding gynaecologie in het VUmc kan beginnen, waarmee ik invulling kan geven aan mijn andere passie, namelijk gynaecoloog worden.“

 

Mixed feelings

Kamphuis geeft dat er sprake is van ‘mixed feelings’.  Kamphuis: “ Aan de ene kant neem ik afscheid van de topsport, iets wat ik super graag doe en jarenlang mijn leven is geweest. Aan de andere kant krijg ik een fantastische kans en zie ik er enorm naar uit om binnenkort aan een nieuwe uitdaging te beginnen, namelijk de opleiding tot gynaecoloog.” 

Succesvolste bobsleester allertijden

Kamphuis is met onder andere brons op het EK 2012, zilver in de Worldcupfinale in 2012, brons op het EK 2014 en de vierde plaats tijdens de OS in Sochi de meest succesvolle bobsleester uit de Nederlandse geschiedenis. Kamphuis: ”Het is natuurlijk fantastisch wat we hebben bereikt in Sochi als vrouwen uit een land zonder bergen en zonder eigen bobbaan. Maar ik maak me wel zorgen om de toekomst van het bobsleeën in Nederland nu het NOC*NSF het programma niet meer gaat financieren. Ik had natuurlijk gehoopt dat onze vierde plaats de sport juist een boost zou geven. Maar wat er ook gebeurt, ik kan gelukkig terugkijken op een prachtige carrière waar ik heel trots op ben.”                                                         

Vierde… Voor een topsporter de meest ondankbare plek die denkbaar is. Zo niet voor Esme Kamphuis en Judith Vis. Via een fantastische vierde en laatste run, waarin de tweede eindtijd werd gerealiseerd, parkeerde Kamphuis haar Olympische slee op een geweldige vierde plaats in de eindrangschikking. ,,Als we dit nog drie keer hadden gedaan, waren we in de prijzen gevallen. Maar we kunnen hier prima mee leven. We hebben laten zien waartoe we in staat zijn.’’

 

 

Het (tijdelijk) moeten opzeggen van hun baan, de uiterst moeizame start van het seizoen, de gerezen twijfels onderweg en de ergernissen, het is het allemaal waard geweest voor Esme Kamphuis en Judith Vis. Een lastig seizoen – hun eigen woorden – werd afgesloten met een flonkerend optreden. ,,Brons zou voor ons goud zijn geweest. Vierde met een zwaar bronzen rand, is ook prachtig’’ omschreef Vis de prestatie van Europa’s snelste Olympische bob. Het geeft eens te meer de voldoening aan die Kamphuis en Vis aan hun verblijf in Rusland overhouden.

Kort voordat een aantal weken geleden werd afgereisd naar Sochi verklaarde Kamphuis immers nog dat ze aan een vierde plaats een depressief gevoel zou overhouden. En vertelde Vis: ,,Als we nergens iets hebben laten liggen en we worden vijfde heb ik daar vrede mee. Dan was dat het maximaal haalbare. Als we hoe dan ook maar geen vierde worden.’’

 

 

In bocht 5 van run 2 verspeelden de Nederlandse vrouwen waarschijnlijk het uitzicht op een medaille. ,,Ik ging daar op twee ijzers,’’ baalde Kamphuis, die vier jaar geleden tijdens de Spelen in Vancouver met Tine Veenstra nog op een achtste plaats eindigde.

,,Een plak zat er alleen nog in als de concurrentie serieuze fouten zou maken,’’ zei Vis. ,,Maar kom aan, we hebben in Sochi het allerhoogste eruit gehaald. We hebben weleens een medaille gemist op een paar honderdsten. Dat was veel moeilijker te verteren. Het verschil tussen drie en vier bedroeg nu 0.66 seconde.’’

,,De start maakte het verschil. Tegen de startsnelheid van de Amerikaanse en Canadese sprintkanonnen was weinig uit te richten. Humphries/Moyse – Kamphuis/Vis finishten op 1.66 – zijn de terechte Olympische kampioenen. Zij waren drie van de vier keer het meest solide.’’

Sochi zit er (bijna) op. Over een paar dagen schikt de wereld schikt zich weer in zijn casual dress. ,,Maandag naar huis,’’ zegt Judith Vis. ,,Dinsdag ontvangst van de Olympische ploeg in de Haagse Ridderzaal,’’ lacht Esme Kamphuis. ,,En woensdag naar de tandarts,’’ besluit Vis.

 

Esme Kamphuis heeft samen met Judith Vis tijdens het EK in het Duitse Königssee de bronzen medaille veroverd. Fabienne Meyer en Tanja Meijer grepen in hun Zwitserse slee verassend het goud. Kiriasis/Fritz tekenden namens Duitsland voor het zilver.

Het EK in het besneeuwde Königssee gold als onderdeel van de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Daarin eindigden Kamphuis/Vis als vijfde. De niet-Europeanen Meyers/Evans (VS) en Humphries/Moyse (Canada) werden tweede en derde. De derde plaats van Humphries was goed voor haar tweede wereldbeker op rij. Kamphuis finishte in het eindklassement van de strijd om de wereldbeker als negende.

,,Heel blij met deze derde plaats,’’ verwoordde Esme Kamphuis haar gevoelens na Königssee. ,,Dit brons smaakt heel zoet,’’ sprak Judith Vis tevreden. ,,De laatste horde voor de Olympische Spelen is genomen. Vooral het gegeven dat we op slechts vier honderdsten van een seconde van Kiriasis het zilver misten, geeft met Sochi in het vooruitzicht een goed gevoel. We zitten erbij!’’

Ook over de vijfde en zesde starttijd waren Kamphuis en Vis tevreden. ,,Het kan nog iets constanter,’’ aldus Vis. ,,Tegen de Amerikaanse en Canadese sprintkanonnen leggen we het af. Maar zo bezig als in Königssee kan er straks in de langere baan die Sochi heeft onderweg wellicht nog wat tijd worden goed gemaakt. We zijn in elk geval blij dat we het wereldbekerseizoen met een vijfde plaats hebben afgesloten.’’

Esme Kamphuis en Judith Vis hebben de eerste dag van hun jacht op een Olympische medaille afgesloten met een zesde plaats. Waar de eerste run (57.94) goed was voor een vijfde stek in het tussenklassement, verliep de tweede afdaling (58.10) iets minder gladjes. De achterstand van de Nederlandse slee op het leidende Amerikaanse duo Elana Meyer/Lauryn Williams bedraagt 1.15 seconde.

De regerend Olympisch kampioenen Kaillie Humphries/Heather Moyse (Canada) volgen op 0.23.van Meyers. Jamie Greubel/Aya Evans (VS) staan met een achterstand van 0.56 voorlopig op brons. België (Willemsen/Marien) en Duitsland I (Kiriasis/Fritz) bekleden na de eerste dag in het tussenklassement op respectievelijk 1.05 en 1.14 de posities 4 en 5.

 

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Sochi lanceerde Zilveren Kruis Achmea onder de noemer ‘Bobben naar Sochi’ onlangs een campagne rondom de Nederlandse Olympische bobsleepiloten Esme Kamphuis en Edwin van Calker.

Centraal in de campagne staat de site bobbennaarsochi.nl, waar je samen met drie vrienden een bobsleeteam kunt starten. Deelnemers kunnen via Facebook een eigen team samenstellen en moeten op zoek naar zoveel mogelijk fans. De tien beste teams worden – samen met de twee teams met een wildcard – uitgenodigd om op 8 februari op de bobstartbaan in sportcentrum Papendal over een afstand van 75 meter een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Het team met de snelste starttijd wint vier tickets voor een bezoek aan de Spelen.

De campagne wordt mede aangejaagd door radiozender 538. Bezoek voor meer informatie ook de site www.538.nl.